Abans de fer el salt a l’adolescència és important que els nostres fills aprenguin uns valors i principis que marcaran, sens dubte, una gran diferència a tenir una vida plena.

Forjar relacions i saber mantenir-les i cuidar-les durant tota la nostra vida només s’aconsegueix quan ets una persona compromesa i amb fonaments.

Aquests fonaments s’adquireixen principalment en l’entorn familiar i és per això, que és tan rellevant el paper dels pares en aquest procés.

Els fonaments i pilars que li pots ensenyar al teu fill són molts. Avui parlarem d’alguns dels més importants des del nostre punt de vista:

1. Honestedat
Guanyar-se el respecte dels altres és valuós si vols conservar relacions durant tota la teva vida. Ser una persona transparent i acceptar-nos com som, no fingir ser qui no som per a encaixar en la societat. Ser honest serà clau per a ser un bon ciutadà.

2. Respecte i empatia
Començarem per ensenyar-los que han de respectar-se a si mateixos per a poder respectar als altres. Els pensaments i opinions dels altres, les seves preferències i comprendre els seus sentiments serà convenient en les seves relacions.
El desenvolupament de l’empatia com a principi els ajudarà a acceptar aquestes opinions i posar-nos en el lloc dels altres i serà capaç de crear uns millors llaços amb el seu entorn.

3. Responsabilitat
Involucrar-los en petites feines de casa com el fet de fer-se el llit, recollir o parar taula o anar al col·legi els farà sentir compromesos i responsables. El sentit de la responsabilitat és un dels pilars fonamentals per a aconseguir els objectius que es marquin al llarg de tota la seva vida.

4. Perdó
Equivocar-se és normal, ningú és perfecte i tots tenim errors. És per això, que perdonar i demanar disculpes als altres serà una pràctica constant. Com nosaltres, els altres també cometen errors i reconèixer-ho és un gran pas, per això, han d’acceptar-se aquestes disculpes, encara que costi algunes vegades.

5. Bondat i gratitud
Els nens han de conèixer el valor de les coses i donar les gràcies als altres els farà més respectuosos i feliços. Ser grat és satisfactori i ha d’aprendre’s des de nens, gaudint de cada pas, encerts i errors que es van cometent. Qui no vol tenir un amic que ajuda i és entusiasta?
Aprendre que cooperar i ajudar és l’única via per a aconseguir el que un vol i ajudar-los a realitzar accions i gestos que siguin bondadosos.

Tota aquesta base de valors i principis que es crea en la seva infància amb ajuda dels pares, els ajudarà a ser més feliços i millors persones i a tenir una vida més feliç (encara que ja sabem que la vida no és fàcil). A més, també els ajudarà a conèixer les seves fortaleses i febleses i, per tant, tindran una millor autoestima.