Des de molt petits hem de ser conscients dels problemes mediambientals que hi ha en l’actualitat i sensibilitzar a través de l’educació ambiental als més petits és un dels nostres objectius.

Aportar el nostre granet de sorra perquè ells puguin tenir un món millor, més sostenible i habitable. Tots els valors que aprenem en edats primerenques ens ajudaran i acompanyaran al llarg de la nostra vida i serà el que ens defineixi com a ciutadans. Per això, és important despertar en ells l’interès per la cura i protecció del medi ambient.

A través de l’educació ambiental es pretén que adquireixin un estil de vida que tingui en compte la naturalesa. Que desenvolupin un pensament ferm i potent amb el qual puguin afrontar reptes mediambientals i compromisos.

A més d’aprendre sobre el canvi climàtic, aquesta educació els ajudarà a acostar-se a conceptes com les energies renovables, l’ecologia, els recursos naturals o fins i tot l’ús de l’aigua. Ensenyar-los a viure amb aquests conceptes els ajudarà en un futur a lluitar i trobar solucions a aquesta mena de problemes i ajudar a prevenir-los.

Aquesta manera d’educar perquè cuidin el planeta i crear consciència que disposem d’uns recursos limitats seran essencials. Adquiriran els hàbits de sostenibilitat com una cosa quotidiana i formarà part del seu dia a dia, per la qual cosa no suposarà un esforç extra.

COMENÇAR L’EDUCACIÓ AMBIENTAL A CASA

Són moltes les accions que podem realitzar a casa per a inculcar als nens aquesta educació ambiental de la qual parlem. Per això, aquí us proposem una sèrie d’activitats per a ser més sostenibles:

– Fer tallers creatius i manualitats aprofitant com a base envasos reciclats.

– Portar a cap excursions o rutes per la naturalesa i aprendre sobre la fauna i flora que ens envolta.

– Fer-los participis de la plantació i creixement de les plantes. Per exemple, plantant llenties o cigrons amb una ampolla reciclada.

– Canviar petits hàbits: apagar l’aixeta mentre ens rentem les dents, aprofitar les dues cares d’un foli…

– Ensenyar-los sobre la importància del reciclatge. Utilitzar ampolles de vidre, que portin el seu desdejuni en tupper i no en bosses i realitzar jocs perquè aprenguin a utilitzar els contenidors de reciclatge.

– Promoure activitats a l’aire lliure i pensar jocs com “basuraleza”, en el qual els nens per grups siguin els encarregats de recollir residus que trobin en la naturalesa. El grup que reculli més gana.

En la Fundació Santa Maria de Siurana aquest és un dels nostres principals pilars, ajudar a la societat fomentant el coneixement ambiental a través de l’educació.