Actualment, tant nens com adolescents han desplaçat la lectura a un segon pla a causa de la sobreexposició a mòbils, tauletes, televisions i ordinadors.

Els llibres són un pilar fonamental en el desenvolupament cognosocitiu i és molt important en la primerenca edat.

Llegir aporta cultura, desenvolupa la capacitat de concentració i la memòria i millorarà el llenguatge de nens i adolescents.

Són molts els beneficis de la lectura com, per exemple: afavoreix el desenvolupament de la imaginació, el seu llenguatge esdevé més ric, la comprensió lectora millora i afavoreix l’empatia i l’ajuda en la gestió de les emocions.

Com fomentar la lectura a la primerenca edat?

Per aconseguir que adquireixin l’hàbit per a la lectura és important seguir els passos següents:

– Tenir gran varietat de llibres al vostre abast perquè puguin llegir allò que els sembli més interessant. Visitar biblioteques o punts d’intercanvi de llibres serà una bona opció i resultarà més econòmic.

– Veure que els pares i els germans llegeixen, en serà un gran exemple.

– Marcar un temps diari determinat per convertir l’acte de la lectura en una rutina diària, que els serveixi com a desconnexió i diversió.

– Llegir amb altres persones ajudarà a establir contactes i dialogar. Crear un ambient de reflexió i parlar de les històries que llegeixen.

– Trobar sèries que els agradin és important. Si els agrada el primer llibre, voldran continuar llegint els llibres que segueixen.

– Combinar les xarxes socials i el llegir. Si els interessa aquest món digital, aproximeu-lo a la lectura a través de blocs on facin recomanacions de llibres, on parlin sobre ells…

 

Com a pares, sobretot quan encara són nens, hem de ser conductors de la seva lectura i intentar que millorin la seva comprensió, la seva velocitat i les seves competències.

Gràcies a l’hàbit de la lectura, el cervell es mantindrà actiu i endarrerirà la pèrdua de memòria al ser adults.

A l’adolescència serà important treballar per trobar el moment indicat per a la lectura, podent combinar-ho amb les seves activitats o esports preferits.