En les aules trobem concentrats grups d’alumnes amb una gran diversitat d’ètnies, cultures, capacitats, etc.
Per fer aquesta convivència entre ells agradable i que tots se sentin còmodes, se’ls ha d’educar en el respecte a la diversitat.

L’educació en la diversitat se centra en l’ensenyança de la justícia, la igualtat, l’equitat i la llibertat. És la millor eina per evitar la discriminació i promoure el tracte igualitari tant a l’escola com fora d’aquesta.

Aquest concepte se centra en ensenyar a acceptar a tothom, a mostrar als infants que cadascú té unes característiques concretes i unes capacitats diferents. S’ha d’educar a ajudar que totes les persones s’integrin al grup, independentment de les creences, les ideologies, les capacitats, etc.

 

L’educació ha de començar a casa

Tot i que a l’escola poden aprendre molt envers les diferents cultures a causa de la diversitat que trobem en les aules, és fonamental que aquesta educació comenci a casa.

Educar els teus fills en la interculturalitat pot esdevenir molt divertit. Et donem algunes idees per tal que comprengui la diversitat cultural, alhora que aprèn més sobre el món en el qual viu:

  • Fomenta que el teu fill es relacioni amb persones d’altres països. Aquestes relacions li permetran fer-se una imatge pròpia de les persones que viuen en aquests països. A més, es una bona manera que entengui les diferències culturals.
  • Ensenya música i contes perquè descobreixin altres cultures.
  • La gastronomia constitueix una part molt important de la cultura d’un país així que porta’ls a descobrir plats de diferents llocs. Aprofita la cuina per explicar-los per què mengen aquests aliments, les seves tradicions…
  • No deixis que el teu fill es guiï pels estereotips, ensenya’l a no deixar-se influenciar per la televisió o per les conductes d’altres persones.
  • Evita el llenguatge discriminatori. A vegades tenim molt arrelades algunes expressions que no deixen de ser estereotips, és fonamental evitar-les per tal de no confondre’ls.

 

Avui, 12 d’octubre, se celebra el Dia del Respecte a la Diversitat Cultural. I per aquest motiu us animem a fer que en parleu amb els vostres fills, els ajudeu a obrir la ment i fomenteu la seva flexibilitat de pensament.