Com a pares i educadors ens preocupen les emocions dels infants, però hem d’ensenyar-los a gestionar aquests sentiments; tant els positius com els negatius.

La frustració és una emoció que té una connotació negativa. Normalment, aquesta paraula genera rebuig i ningú vol experimentar-la. Tot i que vulguem evitar-la, aquest sentiment conviu amb nosaltres, i, per tant, la nostra obligació és ensenyar a com gestionar-la de la millor manera possible, és una emoció més i forma part de l’aprenentatge.

Per ensenyar-la, no és necessari forçar cap situació, però és important no evitar-les. Aprendre des de ben petits a gestionar la situació permet als infants afrontar els reptes que es posen en el seu camí. Aprendre a tolerar la frustració vol dir ser capaç d’afrontar els obstacles que ens presenta la vida i superar les molèsties que pugui causar-nos.

Educar els fills en la gestió d’aquesta emoció té múltiples beneficis:

  • Ajuda a l’infant al reconeixement de les emocions
  • Li permet relacionar-se i adquirir habilitats socials.
  • Promou la importància de l’esforç a l’hora d’aconseguir l’èxit. Saber tolerar aquesta frustració ajudarà a minimitzar l’efecte i a motivar l’infant a tornar-ho a intentar.
  • Entrena la paciència.
  • Ajuda a tenir un pensament positiu i enfocar-se en ell.
  • Augmenta l’autoestima, ja que guanyarà seguretat en si mateix. Això l’ajudarà a veure’s capaç d’afrontar qualsevol situació.
  • El farà una persona resilient i capaç d’afrontar i adaptar-se a qualsevol canvi.
Et donem alguns tips per educar el teu fill en la gestió de la frustració:

Deixa que l’infant gaudeixi de la seva autonomia per tal que s’equivoqui, s’adoni dels seus errors i sigui prou resolutiu per solucionar-los. Deixa’l que ho provi les vegades que faci falta i mostra-li confiança. En el cas que percebis una situació per la qual no està preparat, ajuda’l a fer-li front, guia el seu camí.
Deixa que expressi la seva frustració, dona-li temps, i després ensenya’l a relaxar-se. Fes-li saber que el comprens, que és lliure d’expressar el que sent i que l’acompanyes emocionalment.

La frustració forma part de la vida, i tot i que no es pot evitar, podem aprendre a gestionar-la. Parla amb l’infant i ajuda’l a trobar alternatives, sigues el seu model!